Opublikowano Dodaj komentarz

Wszystko o paragonach cz. 2 – jak opisać towar?

jak opisać towar

Prezentujemy drugi wpis z cyklu o paragonach. Dzisiaj zapraszamy na bardzo ciekawy i pouczający temat dotyczący opisywania towarów. Zagadnienie to budzi wiele pytań i wątpliwości. Jak opisać towar poprawnie, by żaden urząd nie podważył poprawności wystawianych przez nas paragonów?

Opisywanie towaru na paragonie – co mówią przepisy?

Umieszczanie nazwy towaru na paragonie jest obowiązkowe od 1 października 2013 roku. Według przepisów nazwa ta musi jednoznacznie umożliwiać identyfikację danego towaru lub usługi. Paragony muszą więc być wystarczająco szczegółowe, by w razie kontroli nie było wątpliwości, jaki towar został sprzedany. Dodatkowo zastosowane hasło musi pozwalać na właściwe przyporządkowanie stawki podatkowej. Wpis na paragonie oznacza zawsze towar jednostkowy. Takie też stanowisko utrzymuje interpretacja indywidualna z dnia 16 kwietnia 2013 roku, nr ILPP2/443-141/13-2/MR. Co to jednak faktycznie oznacza?

Jak opisać towar?

Najlepiej sugerować się zdrowym rozsądkiem i spróbować odpowiedzieć sobie na pytanie: czy na podstawie danej nazwy jest możliwe jednoznaczne wskazanie produktu, który klient zakupił? Oznacza to, że nie powinno się stosować nazw ogólnych, takich jak:

  • owoce,
  • warzywa,
  • pieczywo,
  • nabiał.

Te nazwy są jednak idealne dla tzw. grup towarowych, których utworzenie oferuje każda kasa fiskalna. Na paragonach muszą być jednak bardziej szczegółowe. Najlepszym przykładem dla grupy owoców są tu: jabłka, banany, pomarańcze.

Kilka rodzajów tego samego towaru – co zrobić?

Co należy jednak zrobić, jeśli oferujemy kilka rodzajów tego samego produktu? Chociażby jabłek możemy oferować kilka odmian w różnych cenach. Choć stosowanie jednej nazwy dla wszystkich nie jest zabronione, to jednak na paragonie każda z tych odmian musi być wyszczególniona osobno. Przykładowo na dokumencie fiskalnym będą widniały:

  • jabłka – 1 kg – 2 złote,
  • jabłka – 1 kg – 1,5 złotego,
  • jabłka – 1 kg – 3 złote.

Jeśli każda z odmian ma inną cenę, warto je rozgraniczyć i wówczas sporządzenie kilku pozycji na kasie fiskalnej jest jak najbardziej odpowiednie (choć nie jest wymagane). Możemy chociażby dodać do nazwy produktu „jabłka” odmianę: „gala”, „gloster”, „goldstar” i inne. Musimy tylko pamiętać, że każde urządzenie fiskalne oferuje maksymalną liczbę znaków dla poszczególnego towaru. Nieco łatwiej jest, jeśli oferujemy różne jabłka w tej samej cenie, co często jest stosowane w przypadku dużej ilości produktu, by nie wprowadzać zamieszania wśród klientów i ograniczyć liczbę błędów. Wówczas wystarczy tylko jedna nazwa towaru: „jabłka” i jedna pozycja na paragonie fiskalnym.

Produkt kompozytowy

Produktem kompozytowym nazywamy produkt końcowy złożony z kilku rozłącznych komponentów. Może być to przykładowo: bukiet kwiatów, kosz prezentowy, zestaw kosmetyków. Nie ma w takiej sytuacji potrzeby wymieniania poszczególnych elementów – wystarczy produkt końcowy. Podobnie wygląda sprawa w przypadku dań restauracyjnych. Na paragonie mogą znaleźć się nazwy ustalone w menu, które są autorskie. Dla danego restauratora będzie to wystarczające, by jednoznacznie zidentyfikować dany towar.

Zmiana rozporządzenia o zwolnieniu z kas fiskalnych

Mamy nadzieję, że jasno i prosto wyjaśniliśmy proces ustalania nazewnictwa na paragonie. Jeśli masz jakieś pytania, serdecznie zapraszamy do ich zadawania. Postaramy się rozwikłać wszelkie niejasności i wątpliwości. Zajrzyj także do naszej oferty kas fiskalnych online – już wkrótce upłynie termin ich obowiązkowej wymiany w kolejnych grupach firm. Nie czekaj, umów się na niezobowiązującą prezentację wybranych urządzeń, by dokonać najlepszego wyboru.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *